понеделник, 7 март 2011 г.

Историята на Пицата (част 1)

Пицата, както и много други храни, не произхожда от страната, където сега е известна. Освен ако не сте проучвали въпроса, вие, както много хора, вероятно винаги сте смятали, че пицата е изцяло италианско творение.


Рецептата на първите пици е измислена от древните гърци. Те първо печели големи, кръгли и плоски хлябове, които „са намазани с масло, билки, подправки и фурми.”


Доматите не са били открити по това време, но ако бяха, твърде вероятно е да ги бяха използвали, както правим ние днес.


В крайна сметка идеята за плосък хляб проправя своя път до Италия, където през 18 век плоските хлябове, наречени „Пици” са били продавани по улиците и пазарите. Те не са били покрити с нищо и са се ползвали au naturel. Тъй като са били сравнително евтини за правене, били са вкусни и засищащи, те са продавани на бедните в цял Неапол от улични продавачи. Приемането на доматите от неаполитанците и посещението на една кралица са допринесли за славата на пицата, както я познаваме и й се наслаждаваме днес.


През 1889 г., кралица Маргарита, придружавана от съпруга си, Умберто I, направила посещение, за да огледа италианското кралство. По време на пътуването си из Италия, тя видяла много хора, особено селяните, да ядат този голям плосък хляб. Любопитството й се разпалило и кралицата наредила на пазачите си да й донесат един от тези хлябове пица. Харесал й и тя започнала да яде пица всеки път, когато била навън сред хора, което довело до истинско смайване в дворцовите среди. Не било прилично за кралица да вечеря със селска храна.


Независимо от това кралицата харесвала хляба и решила да вземе нещата в свои ръце.Тя призовала готвача Рафаел Еспозито от пицарията му в царския дворец. Наредила му да изпече селекция от пици за нейно удоволствие.


В чест на кралицата, която била толкова обичана от своите подчинени, Рафаел решил да направи много специална пица само за нея. Той изпекъл пица, гарнирана с домати, сирене Моцарела и пресен босилек (които да представляват цветовете на италианския флаг: червено, бяло и зелено).
Това станала любимата пица на кралица Маргарита и когато се разчуло, че е една от любимите й храни, кралицата станала дори още по-популярна сред италианците. Тя поставила началото на кулинарна традиция, пица Маргарита, която продължава и до ден днешен в Неапол и се разпростира по цял свят.


В историческите извори не става ясно дали Рафаел започва да продава това творение от собствената си пицария, но се знае, че пицата, приготвена по почти същата рецепта, се предлага на всички италианци.
Започнали да се правят вариации на рецептата в различни части на страната. В Болоня, например, се добавяло месо в гарнитурата. Неаполитанската пица станала много популярна и към нея се прибавял чесън и ронливи неаполитански сирена в сместа, както и билки, пресни зеленчуци и други подправки и аромати.
По това време се появила идеята за печене в специални тухлени пещи и хлебчето, както е известно днес, представлявало много проста комбинация от брашно, сол и мая.


Поръчай Своята топла и вкусна пица онлайн сега или на телефони: 0895 410887 или  0879 666699!

Няма коментари:

Публикуване на коментар